środa, 13 lutego 2013

Zupa serowo - paprykowa


Zdjęcie zostało wykonane w Sylwestra, stąd takie a nie inne tło.. ;D ale to jest mało ważne. Dzisiaj opiszę Wam jak zrobić tą pyszną zupę, która zawsze kiedy ją zrobię cieszy się dużym powodzeniem. Jest dość pracochłonna i zrobienie jej zajmuje ok 1,5 h, ale warto!

Składniki:

  • 3 duże papryki (żółte i czerwone),
  • 2 średnie białe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 2 litry bulionu warzywnego (nie może być mięsny),
  • 200g serka topionego ziołowego,
  • 200g śmietany 10%,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, papryka (słodka lub ostra) w proszku do smaku.


Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę. Do garnka wlewamy troszkę oliwy i wrzucamy tam paprykę oraz cebulę. Dusimy aż zmiękną (można po ok. 5 minutach dolać ok. 1 szklanki wody). W drugim garnku gotujemy bulion, kiedy się zagotuje, odlewamy trochę do miski, tak, aby w niej dobrze rozpuścić serki i dodajemy do tego śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy w misce. Następnie bulion, naszą mieszanką serków i śmietany wlewamy do garnka z papryką i cebulą. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy jeszcze ok. 20-30 minut na małym ogniu.

Smacznego !

Zupa powinna mieć gęstą konsystencję, jeżeli zrobi się za rzadka, najlepiej dodać jeszcze jeden serek, albo zagęścić mąką.

Podawać z bagietką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz