Jedno z moich ulubionych dań. Miałam ambicje, żeby samemu zrobić makaron, jednak zabrakło czasu.
W związku z tym możemy przygotować garnek, wlać wodę, dodać troszkę soli i oliwy, a między czasie:
Składniki:
- świeży filet z łososia,
- ok. 300 gram szpinaku (mój był kilka dni temu mrożony, a wcześniej poszatkowany),
- 3 łyżki ricotty,
- 3 łyżki mascarpone,
- śmietana 12%,
- musztarda dijon,
- sól,
- czosnek,
- gałka muszkatołowa,
- oliwa.
Filet z łososia kładziemy na rozgrzaną oliwę na patelni. Lekko solimy, kiedy zrobi się kruchy, kroimy go drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. W osobnym garnku kładziemy rozmrożony szpinak i zalewany go śmietaną (ok 200g śmietany). Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy dijon i po 3 łyżki ricotty i mascarpone. Dodajemy sprasowane 2 ząbki czosnku. Na koniec szczypta gałki oraz doprawiamy solą do smaku. Dusimy ok 20 minut.
Oczywiście można użyć świeżego szpinaku, tylko należy pamiętać, aby go bardzo drobno pokroić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz