środa, 5 grudnia 2012

¡hola Mexico!

Kocham kuchnię meksykańską!! Mogłabym ją jeść codziennie... Więc w końcu postanowiłam, że sama zrobię placki tortilla. Wyszły naprawdę pyszne, fajna zabawa, są dość pracochłonne i sama nieźle zgłodniałam jak je robiłam... po chwili placków nie było ;)

Przepis na pszenne placki tortilla:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  •  3 łyżki smalcu,
  •  2/3 szklanki gorącej wody.
1. Mąkę należy przesiać i dodać sól. Między czasie smalec rozpuścić w gorącej wodzie. Wymieszać wszystkie składniki mieszając drewnianą łyżką.
2. Ciasto przykrywamy, odkładamy na godzinkę, aby odpoczęło.
3. Po godzinie, z ciasta formujemy kulki (powinno ich wyjść ok 12), następnie je rozwałkowujemy.
4. Rozgrzewamy patelnię, nie dodajemy tłuszczu.
5. Wrzucamy po jednym placku na patelnię, smażymy ok 30-40 sekund z jednej strony, tak samo z drugą stroną. Na plackach powinny pojawić się brązowe pęcherze.

Ok placki już są gotowe, pora na farsz :)

Farsz:
  • ok. 250 g. wołowego mięsa mielonego,
  • pół puszki kukurydzy,
  • pół puszki czerwonej fasoli,
  • puszka pomidorów bez skóry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżeczki sosu piri piri,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka w proszku,
  • oliwa do smażenia.
Wlewamy odrobinę oliwy na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy mięso. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy fasolę i kukurydzę. Pomidory kroimy drobno i wrzucamy z sosem na patelnię. Wrzucamy sprasowany czosnek i 3 łyżeczki sosu piri- piri. Dusimy ok 15 minut.

Gotowy farsz układamy na placki, można je zawinąć lub zrobić z nich quesadille.
Na górę polecam łyżeczkę kwaśnej śmietany.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz