Przepis na pszenne placki tortilla:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki smalcu,
- 2/3 szklanki gorącej wody.
2. Ciasto przykrywamy, odkładamy na godzinkę, aby odpoczęło.
3. Po godzinie, z ciasta formujemy kulki (powinno ich wyjść ok 12), następnie je rozwałkowujemy.
4. Rozgrzewamy patelnię, nie dodajemy tłuszczu.
5. Wrzucamy po jednym placku na patelnię, smażymy ok 30-40 sekund z jednej strony, tak samo z drugą stroną. Na plackach powinny pojawić się brązowe pęcherze.
Ok placki już są gotowe, pora na farsz :)
Farsz:
- ok. 250 g. wołowego mięsa mielonego,
- pół puszki kukurydzy,
- pół puszki czerwonej fasoli,
- puszka pomidorów bez skóry,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżeczki sosu piri piri,
- sól, pieprz,
- słodka papryka w proszku,
- oliwa do smażenia.
Gotowy farsz układamy na placki, można je zawinąć lub zrobić z nich quesadille.
Na górę polecam łyżeczkę kwaśnej śmietany.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz