- wywar z warzyw (marchew, pietruszka, por, cebula) ok 2-3 litry,
- esencja z buraków (ok. 1 litra),
- 2 duże ugotowane buraki,
- garść suszonych grzybów, np. borowiki,
- cytryna,
- jabłko,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majeranku,
- 3 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki cukru,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- natka pietruszki.
Wywar gotujemy ok. 1,5 h dzień wcześniej, warzywa w całości niech zostaną, wtedy barszcz będzie miał bardziej intensywny smak. Grzybki moczymy w 2 szklankach wody całą noc. Buraki gotujemy osobno, jak zrobią się miękkie, kroimy je na 4 części i wrzucamy do wywaru z warzyw, dodajemy esencję z buraków. Następnie dodajemy majeranek, ziele angielskie, pieprz, sok z połowy cytryny i cukier oraz pokrojone na 3 części jabłko. Zagotowujemy i zostawiamy na noc. Na drugi dzień grzyby gotujemy z liśćmi laurowymi i czosnkiem ok. 30 minut. Między czasie wyciągamy z barszczu wszystkie warzywa i jabłko, tak aby pozostał czysty barszcz. Wyciągamy grzyby z drugiego garnka i siekamy, dodajemy do barszczu, doprawiamy solą i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
WESOŁYCH ŚWIĄT
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz