środa, 5 grudnia 2012

Buon Giorno! mój przepis na pizze :)

Wszyscy wiemy, że pizza z Włoch nie pochodzi, jednak mimo wszystko każdemu z tym cudownym krajem się kojarzy... to właśnie w słonecznej Italii jadłam najsmaczniejszą pizze w życiu... :)
Uwielbiam robić pizze, zwykle nie wymyślam specjalnych składników (chyba, że oczekuję gości), biorę to co jest w lodówce :) Wymyślam różne kompozycje, a dla tych co jeszcze nie spróbowali polecam świeży ogórek lub rzodkiewkę (użyłam ją, jak widać na zdjęciu).
Na początek zabieramy się za robienie ciasta:

Składniki na ciasto:
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • ok. pół opakowania świeżych drożdży,
  • łyżeczkę soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 szklanki mąki pszennej.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mleku, energicznie mieszając trzepaczką, dodajemy oliwę i sól. W większej misce wsypujemy mąkę, robiąc na środku jakby krater, gdzie wlewamy drożdże z mlekiem i wodą. Wszystko wyrabiamy, tak, aż ciasto ładnie się uformuje i nie będzie się kleić do rąk (można dolewać wody/mleka jeżeli ciasto jest suche, lub mąki jeżeli ciasto za bardzo się klei). Wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce, najlepiej na ok. 1 godzinę.

Sos na spód:
  • pomidory z puszki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia, oregano,
  • czosnek,
  • oliwa. 
Pomidory rozgniatamy lub miksujemy, odlewamy nadmiar wody, dodajemy troszkę soli, pieprzu i ziół, rozgnieciony czosnek oraz oliwę.

Sos do pizzy:
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • oregano, bazylia,
  • mleko.
Czosnek rozgniatamy, dodajemy majonez i zioła, dodajemy stopniowo mleko, aż sos zrobi się rzadki.

Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkujemy je i kładziemy na blachę (dla pewności posmarować ją oliwą), kładziemy nasz sos pomidorowy, następnie nasze ulubione składniki (np. mozarella, papryka, cebula, szynka) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) pieczemy ok. 15 minut, aż pizza się ładnie zarumieni. Podajemy z sosem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz