sobota, 22 grudnia 2012

Śledzie z marchewką, buraczkami i czerwoną cebulą

Przygotowania do świąt idą pełną parą, ja znalazłam w końcu chwilkę, aby coś wrzucić na bloga. To mój przepis na śledzie w occie:), które nie dość, że są smaczne to ciekawie wyglądają...;)

Składniki:
  • 3 płaty średniej wielkości śledzia,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • pół białej cebuli,
  • 1 średni burak.
Zalewa:
  • 3 szklanki wody,
  • pół szklanki octu 10%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  •  
  • kilkanaście ziaren pieprzu syczuańskiego (na koniec).
Śledzie moczymy ok 1 h w wodzie, aby nie były za słone, po czym kroimy je w ok 1,5 cm paski. Gotujemy buraka i marchewki, ale nie mogą być za bardzo miękkie. Cebule kroimy w talarki, ugotowaną marchew i buraka w kostkę. Zalewa musi się chwilkę zagotować, odstawiamy ją, aby wystygła. W naczyniu układamy naprzemiennie śledzie z ugotowanymi warzywami, na koniec dodajemy ziarna pieprzu syczuańskiego i zalewamy chłodną zalewą. Na zdjęciu widać, jak zalewa nabiera ciekawej ciemnoróżowej barwy:)

Jutro jak znajdę czas, wrzucę przepis na barszcz, który na razie sobie dochodzi...:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz