Przygotowania do świąt idą pełną parą, ja znalazłam w końcu chwilkę, aby coś wrzucić na bloga. To mój przepis na śledzie w occie:), które nie dość, że są smaczne to ciekawie wyglądają...;)
Składniki:
- 3 płaty średniej wielkości śledzia,
- 2 małe marchewki,
- 1 duża czerwona cebula,
- pół białej cebuli,
- 1 średni burak.
Zalewa:
- 3 szklanki wody,
- pół szklanki octu 10%,
- 2 łyżki cukru,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
-
- kilkanaście ziaren pieprzu syczuańskiego (na koniec).
Śledzie moczymy ok 1 h w wodzie, aby nie były za słone, po czym kroimy je w ok 1,5 cm paski. Gotujemy buraka i marchewki, ale nie mogą być za bardzo miękkie. Cebule kroimy w talarki, ugotowaną marchew i buraka w kostkę. Zalewa musi się chwilkę zagotować, odstawiamy ją, aby wystygła. W naczyniu układamy naprzemiennie śledzie z ugotowanymi warzywami, na koniec dodajemy ziarna pieprzu syczuańskiego i zalewamy chłodną zalewą. Na zdjęciu widać, jak zalewa nabiera ciekawej ciemnoróżowej barwy:)
Jutro jak znajdę czas, wrzucę przepis na barszcz, który na razie sobie dochodzi...:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz