Zdjęcie zostało wykonane w Sylwestra, stąd takie a nie inne tło.. ;D ale to jest mało ważne. Dzisiaj opiszę Wam jak zrobić tą pyszną zupę, która zawsze kiedy ją zrobię cieszy się dużym powodzeniem. Jest dość pracochłonna i zrobienie jej zajmuje ok 1,5 h, ale warto!
Składniki:
- 3 duże papryki (żółte i czerwone),
- 2 średnie białe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 2 litry bulionu warzywnego (nie może być mięsny),
- 200g serka topionego ziołowego,
- 200g śmietany 10%,
- oliwa,
- sól, pieprz, papryka (słodka lub ostra) w proszku do smaku.
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę. Do garnka wlewamy troszkę oliwy i wrzucamy tam paprykę oraz cebulę. Dusimy aż zmiękną (można po ok. 5 minutach dolać ok. 1 szklanki wody). W drugim garnku gotujemy bulion, kiedy się zagotuje, odlewamy trochę do miski, tak, aby w niej dobrze rozpuścić serki i dodajemy do tego śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy w misce. Następnie bulion, naszą mieszanką serków i śmietany wlewamy do garnka z papryką i cebulą. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy jeszcze ok. 20-30 minut na małym ogniu.
Smacznego !
Zupa powinna mieć gęstą konsystencję, jeżeli zrobi się za rzadka, najlepiej dodać jeszcze jeden serek, albo zagęścić mąką.
Podawać z bagietką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz